Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Επικοινωνία με τον ΠΟΣΥΠΑΤΕ

-Ερ.: Θέλω να επικοινωνήσω με κάποιο μέλος του ΔΣ του συνεταιρισμού ΠΟΣΥΠΑΤΕ. Πως μπορώ να το κάνω?

-Απ.: Μπορείτε να βρείτε τα τηλέφωνα των μελών του ΔΣ στην σελίδα "Ο Συνεταιρισμός". Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας του συνεταιρισμού στην σελίδα "Επικοινωνία"

-Ερ.: Άλλαξαν τα στοιχεία επικοινωνίας μου. Πώς μπορώ να ενημερώσω τον συνεταιρισμό για τα νέα μου στοιχεία?

-Απ.: Μπορείτε να ενημερώσετε για την αλλαγή των στοιχείων επικοινωνίας σας χρησιμοποιώντας την on-line φόρμα αλλαγής στοιχείων που θα βρείτε εδώ. Εναλλακτικά μπορείτε να εκτυπώσετε και να συμπληρώσετε το έντυπο που θα βρείτε εδώ και να το αποστείλετε ταχυδρομικά στην διεύθυνση του συνεταιρισμού που θα βρείτε εδώ.

Ταμειακά - Οφειλές

-Ερ.: Θέλω να εξοφλήσω τις οφειλές μου ως μέλος του ΠΟΣΥΠΑΤΕ. Τι πρέπει να κάνω?

-Απ.: Αν δεν γνωρίζετε/θυμάστε το ποσό της οφειλής σας επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο του ΠΟΣΥΠΑΤΕ.

Η καταβολή μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον λογαριασμό 6366-040031-240. Κατά την κατάθεση πρέπει να δηλώσετε οπωσδήποτε τον τετραψήφιο αριθμό της μερίδας σας (π.χ. 1302 Δηλαδή Οικοδομικό Τετράγωνο: 13, Αριθμός Οικοπέδου: 02). Τον αριθμό αυτό μπορείτε να τον βρείτε στο Ρυμοτομικό Διάγραμμα εντοπίζοντας το οικόπεδό σας.

Εναλλακτικά μπορείτε να καταβάλλετε την οφειλή σας μέσω web-banking κάνοντας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό 6366-040031-240 αν χρησιμοποιείτε το web-banking της Τράπεζας Πειραιώς ή το IBAN: GR59 0171 3660 0063 6604 0031 240, SWIFT/BIC: PIRBGRAA αν χρησιμοποιείτε το web-banking άλλης τράπεζας. Κατά την μεταφορά δηλώσετε οπωσδήποτε τον τετραψήφιο αριθμό της μερίδας σας (π.χ. 1302 δηλαδή Οικοδομικό Τετράγωνο: 13, Αριθμός Οικοπέδου: 02) στο πεδίο σχολίων. Τον αριθμό αυτό μπορείτε να τον βρείτε στο Ρυμοτομικό Διάγραμμα εντοπίζοντας το οικόπεδό σας.

Εάν κάνετε τραπεζικό έμβασμα μην παραλείπετε να επωμίζεστε και τα έξοδα του εμβάσματος διαφορετικά μας αναγκάζετε να τα χρεώνουμε στην καρτέλα σας.

Εγγραφές - Διαγραφές Μελών

-Ερ.: Θέλω να εγγραφώ στο συνεταιρισμό ΠΟΣΥΠΑΤΕ γιατί αγόρασα μερίδα εντός του. Τι πρέπει να κάνω?

-Απ.: Πρέπει να εκτυπώσετε, να συμπληρώσετε και να υπογράψετε την αίτηση εγγραφής και να την αποστείλετε μαζί με ακριβές αντίγραφο του συμβόλαιου αγοράς ταχυδρομικά ή με email ως scanned PDF αρχεία στην διεύθυνση του ΠΟΣΥΠΑΤΕ που θα βρείτε εδώ.

-Ερ.: Θέλω να εγγραφώ στο συνεταιρισμό ΠΟΣΥΠΑΤΕ γιατί κληρονόμησα μερίδα εντός του. Τι πρέπει να κάνω?

-Απ.: Πρέπει να εκτυπώσετε, να συμπληρώσετε και να υπογράψετε την αίτηση εγγραφής και να την αποστείλετε μαζί με ακριβές αντίγραφο του συμβόλαιου αποδοχής κληρονομιάς ταχυδρομικά ή με email ως scanned PDF αρχεία στην διεύθυνση του ΠΟΣΥΠΑΤΕ που θα βρείτε εδώ.

-Ερ.: Θέλω να εγγραφώ στο συνεταιρισμό ΠΟΣΥΠΑΤΕ γιατί μου μεταβιβάσθηκε από τους γονείς μου μερίδα εντός του. Τι πρέπει να κάνω?

-Απ.: Πρέπει να εκτυπώσετε, να συμπληρώσετε και να υπογράψετε την αίτηση εγγραφής και να την αποστείλετε μαζί με α) Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση παραίτησης του γονέα-ιδιοκτήτη, και β) ακριβές αντίγραφο του συμβολαίου γονικής παροχής ταχυδρομικά ή με email ως scanned PDF αρχεία στην διεύθυνση του ΠΟΣΥΠΑΤΕ που θα βρείτε εδώ.

-Ερ.: Θέλω να εγγραφώ στο συνεταιρισμό ΠΟΣΥΠΑΤΕ γιατί μου έγινε δωρεά μερίδα εντός του. Τι πρέπει να κάνω?

-Απ.: Πρέπει να εκτυπώσετε, να συμπληρώσετε και να υπογράψετε την αίτηση εγγραφής και να την αποστείλετε μαζί με α) Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση παραίτησης του δωρητή-ιδιοκτήτη, και β) ακριβές αντίγραφο του συμβολαίου δωρεάς ταχυδρομικά ή με email ως scanned PDF αρχεία στην διεύθυνση του ΠΟΣΥΠΑΤΕ που θα βρείτε εδώ.

Κατασκευή Κατοικιών

-Ερ.: Θέλω να οικοδομήσω το οικόπεδό μου. Ποια είναι η διαδικασία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας?

-Απ.: Σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. υπ. Αριθμ. 55 της 21/9/2011 δεν είναι πλέον υποχρεωτική η επιλογή κατοικίας μεταξύ των 12 σχεδίων της μελέτης Περτσελάκη. Είναι όμως υποχρεωτικοί οι περιορισμοί που επιβάλει ο ισχύοντας Γ.Ο.Κ., οι όροι δόμησης για τον Συνεταιρισμό μας καθώς και η διατήρηση στις νέες κατοικίες του αρχιτεκτονικού ύφους των κτιρίων της μελέτης Περτσελάκη. Ειδικότερα:

Α. ΟΨΕΙΣ – ΓΕΝΙΚΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  1. Όλα τα κτήρια θα ακολουθούν τα μορφολογικά και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της μελέτης Περτσελάκη.

  2. Οι εξωτερικοί χρωματισμοί θα ακολουθούν γήινες αποχρώσεις κατά προτίμηση ανοικτών χρωμάτων και καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις (το Δ.Σ. θα καταρτίσει σε συνεργασία με αρχιτέκτονες, συγκεκριμένο χρωματολόγιο με μεγάλη ποικιλία συγγενών χρωμάτων για να επιλέγουν οι κάτοικοι που θέλουν να χρωματίσουν τις οικίες τους).

  3. Προτείνεται (προαιρετικά) η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων ή μεμβρανών στα υαλοστάσια στις όψεις για να επιτευχθεί ο έλεγχος των ηλιακών κερδών κατά τη θερμή και ψυχρή περίοδο. Το πάχος των κατασκευών να μην υπερβαίνει τα 0,40 μ.

  4. Προτείνεται (προαιρετικά) η κατασκευή φυτεμένου δώματος είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει προκειμένου να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερα ενεργειακά κέρδη. Παράδειγμα φυτεμένου δώματος για επίτευξη θερμοϋγρομόνωσης φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

  5. Τα εξωτερικά κουφώματα πρέπει να κατασκευάζονται από ξύλο ή αλουμίνιο ηλεκτροστατικής βαφής ή να είναι συνθετικά κουφώματα. Απαραίτητη όμως κρίνεται η τοποθέτηση διπλών υαλοπινάκων και η όψη τους αν αυτά είναι συνθετικά ή αλουμινένια, υποχρεωτικά να είναι σε γήινες αποχρώσεις (γκρι, γκρι-λαδί, γκρι-καφέ).

  6. Επιτρέπεται αν επιθυμεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να κατασκευάσει τους εξωτερικούς τοίχους των κτισμάτων από φυσική πέτρα ελάχιστου πάχους τοιχοποιίας 0,50μ. (φέρουσα τοιχοποιία) είτε να επενδύσει τους εξωτερικούς τοίχους με πέτρα. Ο αρμός δύναται να φέρει αποχρώσεις λευκού, μπεζ, ώχρας ή ανοικτού γκρί χρώματος για να μην αλλοιωθεί η αισθητική και η μορφολογική ένταξη του κτίσματος στο χώρο.

  7. Απαγορεύεται ρητά η κατασκευή οιασδήποτε μορφής στέγης ή κεραμοσκεπής.

  8. Δεδομένου ότι το ύφος της μελέτης Περτσελάκη δεν αποτυπώνει στοιχεία ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και δεν αναφέρεται σε δόμηση βάσει κάποιου συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού στυλ (μπαρόκ, ροκοκό κτλ. ), καλό θα είναι να μην κατασκευάζονται καμάρες, κίονες, αγάλματα, αετώματα ή σκωτίες τόσο στις όψεις των κτισμάτων, όσο και στην διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τους.

  9. Όσον αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους ή ενδεχομένως κάποιες πέργκολες που επιθυμεί να κατασκευάσει ο ιδιοκτήτης, να ακολουθούνται τα υλικά κατασκευής των εξωτερικών κουφωμάτων.

  10. Κλιματιστικά στοιχεία θα τοποθετούνται στις ταράτσες και ουδέποτε στις όψεις των κτιρίων.

  11. Αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να τοποθετήσει λειτουργικά στοιχεία ή εξαρτήματα ή εξοπλισμό για οποιασδήποτε μορφής εγκατάστασης θέρμανσης (φυσικό αέριο, καμινάδες, εξαερισμός κτλ), μπορεί αυτό να του επιτραπεί μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ., και εφόσον τα στοιχεία που θα τοποθετηθούν δεν θα προεξέχουν παραπάνω από 0,40μ. από τις όψεις του κτιρίου.

  12. Η εξωτερική μορφή των κτιρίων να αποτελείται από απλές γραμμές και να αποφεύγεται η πολυπλοκότητα των γεωμετρικών όγκων.

Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ Γ.Ο.Κ.

  1. Τα κτήρια υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν το σύστημα δόμησης «πανταχόθεν ελεύθερο», ήτοι δεν θα εφάπτονται σε καμία περίπτωση στα όρια του οικοπέδου (πλαϊνά και πίσω ).

  2. Ο υπόγειος χώρος επιφάνειας ίσης με εκείνης του κτιρίου με βοηθητικές χρήσεις και μόνο, δεν θα προσμετρείται στη συνολική δόμηση εφόσον είναι σύμφωνος με την κείμενη νομοθεσία περί υπογείων.

  3. Εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι συνολικής επιφανείας έως 35% της συνολικής δόμησης του οικοπέδου δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης και οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης, ενώ μπορεί να κατανεμηθούν αναλογικά ανά όροφο.

  4. Οι εξώστες δεν επιτρέπεται να προεξέχουν από το οριακό επίπεδο της οικοδομικής γραμμής περισσότερο από το 1/10 του πλάτους του δρόμου με μέγιστο όριο τα 2,00μ.

  5. Αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να κατασκευάσει εξώστη ή εξώστες ο οποίος βρίσκεται πάνω από κοινόχρηστους χώρους, αυτοί πρέπει να έχουν ελάχιστη απόσταση από τη στάθμη του δρόμου ή του πεζοδρομίου αν υπάρχει, 3,00μ.

Γ. ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Τοιχοποιίες: Οι εξωτερικές τοιχοποιίες δύναται να κατασκευαστούν όπως αναφέρθηκε παραπάνω από φυσική πέτρα. Επίσης επιτρέπεται η κατασκευή τους και από άλλα υλικά όπως τούβλα, δομικά στοιχεία τύπου Alpha Block ή Ytong. Επίσης επιτρέπεται η χρήση προκατασκευασμένων τοιχοποιιών.

  2. Φέρων οργανισμός: Ο φέροντας οργανισμός μπορεί να είναι από φυσική πέτρα με ελάχιστο πάχος φέρουσας τοιχοποιίας 0,50 μ., από οπλισμένο σκυρόδεμα ή κατά περίπτωση από μεταλλική κατασκευή ή σύμμεικτη κατασκευή.

  3. Κλίμακες: Όλες οι εξωτερικές ή οι εμφανείς κλίμακες που θα προβλέπονται στα σχέδια του φακέλου οικοδομικής άδειας του κτιρίου, είτε αυτές είναι κύριες, είτε βοηθητικές δεν μπορούν να είναι μεταλλικής κατασκευής, για να μην αλλοιωθεί το μορφολογικό, αρχιτεκτονικό και αισθητικό αποτέλεσμα των όψεων του κτιρίου.

  4. Ειδικές Κατασκευές: Προκειμένου να συμβαδίζει η κατασκευή του κτίσματος με κάποιες από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και εφόσον ο εκάστοτε ιδιοκτήτης επιθυμεί να προσεγγίσει την ιδέα της κατασκευής «πράσινου σπιτιού», προτείνονται τα παρακάτω:

   • Κατασκευή ηλιακών τοίχων μη αεριζόμενων (τοίχοι μάζας ) ή

   • Κατασκευή αεριζόμενων τοίχων νερού.

Αν κατασκευαστεί οποιαδήποτε από τις 2 πιο πάνω αναφερόμενες προτάσεις, πρέπει οι ειδικές αυτές κατασκευές να προεξέχουν από τις όψεις μέχρι 0,40μ.

Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή χρήση (π.χ. πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκα σε Στέγες») με τον περιορισμό ότι το ύψος της κατασκευής τους δεν θα υπερβαίνει τα 2 μέτρα.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης της νέας οικίας σύμφωνα με τα παραπάνω και την κατάθεση του φακέλου στην οικεία πολεοδομία ή σε οποιοδήποτε άλλο φορέα ή πρόσωπο που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχει τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών, ο αρμόδιος θα προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους όπως προβλέπεται καθώς και στον έλεγχο αν το σχέδιο είναι σύμφωνο το άρθρο 10 του παρόντος. Κατόπιν τούτου ο αρμόδιος θα αποστέλλει αντίγραφο της μελέτης στο ΔΣ του ΠΟΣΥΠΑΤΕ ζητώντας την γνωμοδότησή του και την έκδοση αντίστοιχης βεβαίωσης με την λήψη της οποίας θα εγκρίνεται και η οικοδομική άδεια. Στην βεβαίωση αυτή το Δ.Σ. θα κρίνει με βάση το παρόν άρθρο εάν διατηρείται η ομοιομορφία του νέου σχεδίου σε σχέση με τα σχέδια Περτσελάκη.