Δελτίο Τύπου ΠΟΣΥΠΑΤΕ προς τα τοπικά ΜΜΕ

Ημερομηνία δημοσίευσης: Sep 09, 2011 10:37:17 AM

Μαδέ, Λυγαριάς 9/9/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ: ΜΜΕ Κρήτης

ΘΕΜΑ: Ανοικτή Δωρεάν Ασύρματη Ευρυζωνική Πρόσβαση στο Internet

Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία αύξηση χρήσης φορητών συσκευών που διαθέτουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και εντάσσεται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα. Ως εκ τούτου, η ανάγκη ύπαρξης σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi Access Points) αυξάνεται θεαματικά με αποτέλεσμα τη δημιουργία όλο και περισσότερων τέτοιων δημόσιων σημείων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους κατοίκους, επισκέπτες και/ή πελάτες τους.

Ο Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Υπαλλήλων Α.Τ.Ε. (http://www.posypate.gr), απαντώντας στο κάλεσμα της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, (ΕΕΛ/ΛΑΚ) μέσα από το http://www.ellak.gr κατέθεσε ολοκληρωμένη τεκμηριωμένη πρόταση για τον σχεδιασμό και υλοποίηση ασύρματων σημείων πρόσβασης στο internet (WiFi hotspots). Έτσι η ΕΕΛ/ΛΑΚ διέθεσε δωρεάν ασύρματους δρομολογητές εξωτερικού χώρου (Open-Mesh Routers) στον ΠΟΣΥΠΑΤΕ οι οποίοι εγκαταστάθηκαν με την βοήθεια μελών του Δ.Σ. του ΠΟΣΥΠΑΤΕ και εθελοντών της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (http://www.epe.org.gr) οι οποίοι και ανέλαβαν να εγκαταστήσουν, να λειτουργήσουν και να προωθήσουν την χρήση του wifi hotspot καθώς και την διαθεσιμότητα μόνιμης σύνδεσης στο internet.

Η σε πραγματικό χρόνο κατάσταση του ασύρματου δικτύου ΠΟΣΥΠΑΤΕ είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση (http://www.posypate.gr/posypate-free-wifi). Έχουν εγκατασταθεί ήδη 10 ασύρματοι δρομολογητές (routers) και στο μέλλον θα εγκατασταθούν και άλλοι για να βελτιωθεί όσο είναι δυνατόν η κάλυψη του δικτύου η οποία προς το παρόν καλύπτει πλήρως τα περίπου 200 στρέμματα του συνεταιρισμού μας και το σύνολο των 191 οικοπέδων και κατοικιών που περιλαμβάνει.

Το δίκτυο λειτουργεί αδιάλειπτα και με μεγάλη αξιοπιστία από τον Δεκέμβριο του 2010 και έφτασε στο απόγειο της επισκεψιμότητάς του τον Δεκαπενταύγουστο 2011 όταν εξυπηρέτησε 52 χρήστες την ημέρα εκείνη με ταχύτητες ~10Mbit (Βλ. Εικόνα 1).

Εικόνα 1: Snapshot από την σελίδα διαχείρισης του Ασύρματου Δικτύου ΠΟΣΥΠΑΤΕ

Υπεύθυνοι του έργου είναι οι κ. Ανδρεαδάκης Γεώργιος Διπλ. Μηχανικός Πληροφορικής & Επικοινωνιών (andreadakis@gmail.com – Τηλ: 6941466003) και ο κ. Κατρινάκης Δημήτριος Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ (dkatrinakis@gmail.com – 6977399490).

Παραμένοντας στην διάθεση οποιουδήποτε θα ήθελε να παρουσιάσει την αξιόλογη αυτή προσπάθεια,

Για το ΔΣ Οικ. Συνεταιρισμού ΑΤΕ,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Γεώργιος Ανδρεαδάκης

Ο Γραμματέας

Δημήτριος Κατρινάκης